Busreizen

BUSREIS JALHAY 1 JUNI 2025



Op zondag 1 juni 2025 trekken we voor de 2de maal dit jaar met de bus eropuit.


Ditmaal rijden we richting de Ardennen, namelijk naar Jalhay waar de plaatselijke wandelclub hun 47ste internationale wandeling organiseert.


Jalhay is een charmant dorp gelegen in de Belgische provincie Luik. Het staat bekend om zijn prachtige natuurlijke omgeving, met uitgestrekte bossen, heuvelachtige landschappen en schilderachtige vergezichten. Het is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars, met tal van wandelpaden die door de adembenemende natuur slingeren. De gemeente telt ruim 8.000 inwoners. De Gileppestuwdam ligt in deze gemeente. In het oosten ligt de Baraque Michel. Jalhay bezit nog meer natuurpracht zoals o.a.het hertogenwald, de rivier de Hoëgne en een deel van de Hoge Venen.


  • Het Hertogenwald is een overblijfsel van het Ardense woud tijdens de veroveringen van Gallië door Julius César. Bosbouw is een belangrijk onderdeel van de economie van de gemeente. De Hoëgne, zijrivier van de Vesdre, is zonder twijfel de bekendste rivier die ontspringt op het plateau van de Hoge Venen.

  • De Hoëgne is ook één van de mooiste rivieren, ontsprongen in het hart van het natuurpark de Hoge Venen. De rivier de Hoëgne, die eigenlijk “Polleur” heet, is ontstaan op 660 m hoogte in de buurt van Baraque Michel. Na traag door het hoogveen te slingeren, verandert de Hoëgne bij de brug van Centenaire in een bruisende beek tot aan Belleheid op 380 m hoogte. Enkele eeuwen geleden was de Hoëgne een belangrijke plek voor de ijzerwinning, die het Markizaat van Franchimont beroemd maakte.

  • De vallei van de Hoëgne is botanisch gezien uniek voor mossen en varens die men hier kan bekijken. Op de Hoge Venen zijn heidevelden te vinden op drogere delen en moerasveen waar slechte waterafvoer is. De venen komen meer voor in de noordelijke en hoger gelegen delen. Het klimaat is vochtig en koud en bodem en landschap formaties dragen allen bij tot een zeer unieke flora en fauna.

  • De stuwdam gemaakt uit graniet was de eerste in zijn soort in België en werd gebouwd tussen 1867 en 1875. Tussen 1967 en 1971 werd hij geconsolideerd en de capaciteit van het stuwmeer verhoogd tot 26,4 miljoen m³ water. Het meer wordt gevoed door de Gileppe, de Louba en de Soor. Twee 75 m hoge opvang torens leiden het water naar turbines. Het gehele complex wordt beheerst door een 77,6 m hoge panoramatoren met lift. Het complex van Gileppe beschikt over twee iconische figuren, de panoramatoren en de majestueuze leeuw die elk jaar meer en meer bezoekers trekken.

  • De toren is op de bovenste etage volledig beglaasd (niveau 2), is toegankelijk door een lift en biedt een onvergetelijk uitzicht op het meer en het omliggende gebied. Dit niveau biedt tevens toegang tot een restaurant. Aan de voet van de toren (niveau 0) vertelt een permanente tentoonstelling de geschiedenis van de dam en de economische noodzaak van de bouw in 1875.

  • De beroemde Leeuw, gemaakt door Félix-Antoine Bouré, is de andere grote trekpleister. Hoogte: 13,5 m – haar gewicht: 130 ton. 183 blokken die zoals een puzzel in elkaar passen, werden volledig gedemonteerd en opnieuw opgebouwd ter gelegenheid van de verhoging van de dam. (een technisch hoogstandje) Na voltooiing van dit werk werd de dam op 20 oktober 1971 door koning Boudewijn geopend 


Redenen genoeg dus om onze wandelschoenen aan te trekken en deze prachtige streek samen te  ontdekken.

  • Je kan kiezen tussen 4,6,12,21 en 30 km over een golvend parcours.
  • De vertrekplaats is local Du FC Sart.
  • Vergeet jullie wandelstokken niet.
  • Denk eraan we zijn in Wallonië, de rustposten zijn meestal niet zoals wij ze bij ons kennen.


Wij vertrekken stipt om 07u30  op de parking van ALDI Kromstraat Ranst en de terugreis vatten we even stipt aan om 16u00.


Inschrijven kan telefonisch bij Fien (0478 70 01 62) op maandag 14 April tussen 20u00 en 22u00 en nadien natuurlijk ook nog tot uiterlijk 1 Mei maar busje vol is vol.


Je kan enkel voor je eigen gezin inschrijven (dus niet mee voor je vrienden).

Gelieve ook niet op het antwoordapparaat te reserveren.


Deelnameprijs 13 euro per persoon, inschrijving inbegrepen.

of volle 20-wandelingenkaart + 9 euro, (1 kaart per person)


Je deelname is pas definitief na betaling op rekening WSV De Ranstuilen BE30 0010 9881 7111 met vermelding "Busreis 1 Juni : naam en aantal personen"

Busreis naar Oostende op zondag 30 maart 2025

Voor het nieuwe wandeljaar 2025 hebben we ook weer een busreis gepland. Op 30 maart 2025 trekken we naar de kust.


Oostende is één van de populairste badsteden van België en wordt vaak de "Koningin der Badsteden" genoemd. Oostende heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd, en is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een belangrijke havenstad..


Enkele kenmerken van Oostende zijn:


1. Toerisme: Oostende trekt jaarlijks duizenden toeristen, die komen genieten van het strand, de zeelucht, en de vele bezienswaardigheden. De stad heeft een lange promenade langs de kust, waar je kunt wandelen, fietsen en van de zee kunt genieten.


2. Cultuur: Oostende is ook bekend om zijn culturele aanbod. De stad herbergt verschillende musea, zoals het Mu.ZEE (met werken van onder andere James Ensor) en het Stadsmuseum Oostende. Het is ook de thuisbasis van het jaarlijkse filmfestival Film Fest Gent, dat in Oostende een editie organiseert.


3. Haven en visserij: De haven van Oostende is van groot belang voor de stad, zowel economisch als cultureel. Het is een actieve vissershaven en speelt een rol in de handel en de scheepvaart.


4. Geschiedenis: Oostende heeft een interessante militaire en koninklijke geschiedenis. De stad was in de 18e eeuw een belangrijke vesting en werd later in de 19e en 20e eeuw een populaire bestemming voor koninklijke families en welgestelde burgers.


5. Evenementen: Naast het filmfestival zijn er tal van andere evenementen in Oostende, zoals muziekfestivals, kunstbeurzen en sportevenementen.



Oostende is dus een stad die zowel toeristen als de lokale bevolking veel te bieden heeft, van cultuur tot ontspanning aan de zee, kortom het bezoeken waard!


De Keignaerttrippers organiseren op 30 maart hun 51e Lentetocht die, naargelang de gekozen afstand, de kustlijn het strand, de duinen alsook de vissershaven en een stuk hinterland aandoet. Vertrekken doen ze in het bekende openluchtcentrum Duin en Zee, je kan kiezen tussen de afstanden 6,12,18,24 en 32 km.


Wij vertrekken stipt om 07u30 op de parking van ALDI Kromstraat te Ranst en de terugreis vatten we even stipt aan om 16u00.



Inschrijven:

Inschrijven kan telefonisch vanaf maandag 3 maart 2025 tussen 20u00 en 22u00

bij Fien op het nummer 0478/70 01 62. Je kan enkel voor je eigen gezin inschrijven (dus niet mee voor je vrienden).

Gelieve ook niet op het antwoordapparaat te reserveren.


Deelnameprijs en betaling:

De kostprijs per persoon is 13 euro of een volle 20-wandelingenkaart + 9 euro. (1 kaart per persoon) Inschrijving voor de wandeltocht is hierbij inbegrepen.


Je deelname is pas definitief na overschrijving ten laatste op 10 maart 2025 op rekening WSV De Ranstuilen BE30 0010 9881 7111 met vermelding: “Busreis 30 maart: naam en aantal personen”

Leuke herinneringen aan onze Verrassingsreis !

19/06/2022
’s Morgens vroeg uit de veren want de Ranstuilen gaan op verrassingsreis.
En wij gaan mee. Na die lange coronatijd zijn we wat blij dat we weer mee mogen.


We vertrekken aan de Boombaard in Broechem, daar is veel plaats om de auto’s te parkeren. We rijden richting Limburg; Het weer is donker en grijs maar we zijn heel blij dat het niet zo warm is als gisteren.


We worden verwacht in Maasbracht, daar ligt een boot voor ons klaar en wacht er ons een tocht op de Maas van 1½ uur terwijl we verwend worden met lekkere Limburgse vlaai met koffie of thee.
We stappen weer de bus op en rijden naar Stevensweert en maken daar een korte wandeling en … daar vallen de eerste regendruppels.
Stevenweert is een prachtig dorpje met + 1660 inwoners, geen bakker, geen beenhouwer, geen winkels … alleen heel veel mooie terrasjes aan het water.


Het is ondertussen middag en we worden in een grote zaak verwacht voor de koffietafel. De naam van de zaak ben ik vergeten. Tijdens het eten komt de zon erdoor en zo kunnen we in de namiddag aan onze wandeling beginnen.
We worden in twee groepen verdeeld en hebben 2 prachtige gidsen (tevens een koppel) die ons de mooiste plekjes laten zien, en mooie plekjes waren er in overvloed. Onze wandeling sluiten we af op een mooi terrasje.
Vervolgens mochten we weer aanschuiven voor het avondmaal: Tomatensoep, warm buffet à volonté en tot slot een ijsje met warme krieken en erg lekkere room.


Voldaan keren we huiswaarts langs een heel rustige autostrade.


We hebben genoten van een fijne dag! En wat mij het meest opviel, hoe vriendelijk en content de uiltjes waren, hoeveel deugd het had gedaan om elkaar nog eens weer te zien!
’t Is toch een ferme ploeg hé!
Proficiat voor Christel en haar medewerkers … ’t Was goed!! Nen dikke, dikke merci.


YDA